Innovaatiovoimaa kulttuurista Kohdataan jo tänään.

Kulttuuriklisee: teot puuttuvat!

  • Batzarin "Miranda-mustalaisten holokausti. Kuka pelkää valkolaista?" näyttelyn avajaiset Kansallismuseossa. Alenius,Tiilikainen
    Batzarin "Miranda-mustalaisten holokausti. Kuka pelkää valkolaista?" näyttelyn avajaiset Kansallismuseossa. Alenius,Tiilikainen

Kaikki mielellään tukevat kulttuuria puheissaan, ja yhtä mielellään ovat kulttuuripersoonia, mutta teot puuttuvat. Aleksanterin teatterin pitkäaikainen johtaja, kulttuurivaikuttaja Reima Jokinen totesi "Elämänlaadun takeet" keskustelutilaisuudessa Porvoon Paahtimossa 1.4., kulttuuripiireille on erityisen tärkeää se, ettei niillä, ketkä julistautuvat kulttuurin puolestapuhujiksi on siihen pohjaa, näyttöä ja tekoja. Ei muuallakaan kuin kulttuurielämässä, kuten esimerkiksi psykiatriassa paina muu kuin koulutus, erikoistuminen, ja pitkän linjan näytöllä. Päinvastoin kulttuuripiireissa näytön kriteerit istuvat tiukassa, ainoastaan teot pätevät. Kulttuurineuvos Veijo Baltzar tulee kulttuurin keskiöstä, ja hän kommentoi usein, että ei edes kymmenien vuosien ura ole vielä tae uskottavuudesta taiteilijapiireissä. Kyse on teoista, teoista ja jälleen teoista.

Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne totesi, ettei kultturiin panosteta riittävästi. Tämä johtaa siihen, että ongelmat kasautuvat toiselle puolelle nopeammin, kuin mitä kyetään ratkomaan. Minulla on kunnia olla viemässä vaalipäällikkönä kulttuurineuvos Veijo Baltzaria eduskuntaan, jotta kansakunnan hyvinvoinnista tulisi totta ja tekoja. Arvostusta, siis tunneälyä ei ole - arvokysymykset ja arvot unohtuvat. Nyt tarvitaan yli 50 vuoden rankkaa kokemusta kulttuurista ja luovuudesta = Veijo Baltzar kulttuuriministeriksi. Se on avain: jotta asiat saadaan kuntoon niin nuorille, vanhuksille, vähemmistöille kuin kaikille apua tarvitseville.

Kulttuuriin laajasti ymmärrettynä kiteytyy ihmisenä olemisen arvo, ja tässä kovan kilpailun maailmassa meillä nuorilla on huutava tarve tietoisuudelle juurista, historiasta, olemassa olosta. Me tarvitsemme arvoja. Me tarvitsemme jotain muuta kuin jatkuvaa ja alati kiihtyvää kulutusta. Tässä on mielestäni se ydin, minkä tähden nuoret eivät ole kiinnostuneet puolueesta. Kulttuuri on tuotteistettu siten, että kaikki voivat sanoa olevansa sen takana ja puolella. Ei meitä kuitenkaan höpläytetä - teot puuttuvat ja se välittyy. Nyt pitää tekojen välittyä! On oltava todellista näyttöä, eikä kertakäyttöhyödykkeita.

Olin seuraamassa kulttuurineuvos Veijo Baltzarin, Opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Kari Anttilan sekä Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry:n toiminnanjohtaja Nina Casténin keskustelua. Kun Baltzar esitti Anttilalle ajatuksiaan mm. kulttuuribudjetin nelinkertaistamisesta, hän piti sitä mahdollisena ja erittäin kannatettavana ajatuksena. Ainoa syy, minkä tähden tätä ei ole vielä toteutettu on juuri se, että me olemme kulttuurimyönteinen kansa, joka ei tee kuin puhuu. Kulttuuria ei todellisuudessa arvosteta.

Kaikki yksilöt ovat luovia, mutta se ei vielä tarkoita mitään, ellei luovuutta ole työstetty eikä sitä ole laitettu käytäntöön. Luovuutta kuten kaikkea muutakin osaamista tulee työstää, kehittää ja harjoittaa. Kulttuuri on se, jota vasten ihmiskunta punnitaan, ei siitä, miten se puhuu prosenteilla, tilastoilla ja pykälillä, vaan henkisellä pääomalla. Kulttuuri on sitä, että on arvoja. Se on tulevaisuutta. Kuten Baltzar sanoo, pitää varoa, ettei leipä syö meitä vaan me syömme leipää.

Äänestetään yhdessä kulttuurineuvos, kirjailija, näytelmäkirjailija, runoilija, teatteriohjaaja ja kuvataiteilija eduskuntaan, tehdään hänestä kulttuuriministeri, annetaan ääni arvoille, kulttuurille ja käännetään Suomen kehitys kestävälle pohjalle! Sille pohjalle, jossa vanhusia ei jätetä heitteille, ja jossa nuoria ei heitetä kova kilpailun markkinoille ilman henkisiä eväitä, jossa vähemmistöjä ei sysätä marginaaliin, jossa tunnetaan ja tunnistetaan muutakin kuin kulutushysteria ja yksi, ahdas laatikko ainoana elämänmuotona ja elinkeinona. Jossa tunnistetaan kulttuuri ja kulttuurin arvo!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

1) Mitä on kulttuuri?

2) Ketkä, esim. ketkä 10 ovat tällaisia: "Kaikki mielellään tukevat kulttuuria puheissaan, ja yhtä mielellään ovat kulttuuripersoonia, mutta teot puuttuvat."

Toimituksen poiminnat